Spring naar content

Ook in 2019 heeft de VPTZ Heiloo tientallen hulpvragen van mede-inwoners, om hen in de laatste levensfase bij te staan (palliatieve zorg thuis), kunnen honoreren.

Ria van de Velde is coördinator bij VPTZ Heiloo. “Niet alleen op basis van de cijfers, maar nog meer op grond van de dankbare reacties kijken wij met voldoening terug op 2019. Verder zijn wij verheugd dat wij onlangs ons coördinatorenteam weer op sterkte hebben kunnen brengen door het aantreden van mevrouw Henny van Overschot en dat wij een geheel nieuwe website online hebben kunnen zetten. Ook voor 2020 staat onze vrijwilligersorganisatie klaar om onze mede-inwoners in Heiloo, Limmen en Akersloot bij te staan in hun laatste levensfase. Dat kan uiteraard ook als de thuissituatie in een verzorgings- en/of verpleeghuis is en als in de allerlaatste levensfase behoefte is aan aanvullende aanwezigheidszorg.”

Henny van Overschot vult aan: “Ouderen en terminaal zieke patiënten willen in meerderheid het liefste thuis sterven. In hun eigen, vertrouwde omgeving en omringd door mensen van wie ze houden. Uiteraard is daarbij altijd zorg van een professionele hulpverlener zoals artsen, thuiszorg, en anderen. Veelal neemt de levenspartner, een familielid, vriend(in) of goede buur als vanzelfsprekend de continue verzorging op zich. En dat is op de lange duur vaak erg zwaar voor een mantelzorger. De VPTZ-vrijwilligers kunnen voor een aantal uren de zorgtaak overnemen, uiteraard zonder de professionele zorgverlener te vervangen. Het geeft de mantelzorger gelegenheid even op adem te komen of aandacht te besteden aan andere zaken die van belang zijn.”

Ria van de Velde (links) en Henny van Overschot (rechts) coördinatoren VPTZ Heiloo