Spring naar content

Drie VPTZ-vrijwilligers aan het woord

STILTE, HUMOR EN MOOIE GESPREKKEN;
DRIE VPTZ-VRIJWILLIGERS AAN HET WOORD OVER HUN BIJZONDERE VRIJWILLIGERSWERK.

‘Er zijn op het meest kwetsbare moment van het leven’, dat is wat de vrijwilligers van Stichting
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) doen voor inwoners van Heiloo, Akersloot en Limmen. Hoe is het om actief te zijn aan de frontline van het stervensproces? Wat kun je op dat moment nog betekenen voor de ander? Wij spreken drie vrijwilligers van de Stichting: Ineke, Harry en Ivonne.
‘Bij elke nieuwe kennismaking, adem ik bij het aanbellen altijd even goed door. Vervolgens ga ik mee in wat zich aandient’, start Ivonne. ‘Elke situatie is anders, en het enige dat ik meebreng is mezelf. De eerste keer is voor de cliënt, en ook voor mantelzorgers, best moeilijk.’ ‘Het is voor de mantelzorger eng om iemand die je lief hebt een paar uurtjes achter te laten om iets voor jezelf te gaan doen.’ ‘Mensen voelen zich dan schuldig en hebben het gevoel te falen’, vult Ineke aan. ‘Maar dat gevoel verdwijnt snel hoor, het is zo ontzettend belangrijk dat de partner en/of mantelzorger ook tijd voor zichzelf heeft. Daarna kan hij/zij er vervolgens weer helemaal zijn voor de ander.’ Niet alleen dat, het is ook voor de cliënt fijn om even met een vrijwilliger te zijn. Dat biedt ruimte voor momenten van stilte, een diepgaand gesprek of een lolletje. Juist omdat je als vrijwilliger op enige afstand staat van de cliënt, is er ruimte voor een andersoortig gesprek. ‘De gesprekken zijn echt goud waard’, geeft Harry aan. ‘Ook al kan de sfeer heel luchtig zijn, het gaat echt ergens over.’ ‘Iemand aan het eind van het leven heeft niet veel meer te verstoppen’, vervolgt Ineke. En het onverwachte is zo mooi. Ivonne: ‘Ik betrap mezelf er soms op dat ik na een bezoek zingend terug naar huis rijd. Ik heb geleerd dat de nabijheid van de dood niet eng is, maar een levensfase waarin heel veel waarde te vinden is.’
‘Wat ik zou wensen?’ ‘Dat mensen ons eerder weten te vinden en niet pas op het moment dat de
dood heel nabij is.’ ‘We zijn een groep betrokken én goed getrainde vrijwilligers. Benut ons, want de weg van sterven moet er een zijn van warmte.’ Wil je meer weten wat VPTZ voor jou of een naaste kan betekenen, neem gerust contact met ons op via vptzheiloo@gmail.com, bel de coördinator op nummer 0617967389 of bezoek ons op terminalezorgheiloo.nl.